Минерален извор "Момина баня"

Извор с минeрална вода за лечение на бъбречни и др. заболявания. Минералната вода от извор "Момина баня" е с най-високо съдържание на радон и температура 47 градуса, което я прави подходяща за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е слабоминерализирана, без цвят и мирис и с приятен вкус. През 1932 г. е поставено и началото на организираното балнеолечение в България. Името на "Момина баня" се свързва с една легенда от Средновековието, според която дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Но веднъж градът бил нападнат от врагове и портите на крепостната стена се затворили. Болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не ги заловят в плен, те предпочели да се удавят в топлия извор.
Тракийска астрономическа обсерватория

Открита и до село Старо Железаре и е единствената по рода си, открита до сега в България. Тя е от типа "Стоунхендж", от VІ век пр.н.е. Целта на това съоръжение е да се установява точното слънчево равноденствие, защото именно Слънцето е било главното божество на древните тракийски народи.
Тракийски култов храм в Старосел

Тракийският култов храм, в "Четиньова могила", открит и разкопан от Георги Китов през 2000 г., е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Храмът впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диам. 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки. Тракийският култов храм с. Старосел общ. Хисаря е отворен за посетители всеки ден от 9:00 часа до 17:00 часа.
Римска гробница

Най-голямата и най-интересната от всички гробници, открити до сега в района на Хисаря. Гробницата се намира на около 300 м югозападно от крепостната стена в естествения парк “Славеев дол” и в близост до минерален извор "Момина сълза". Впечатлява с красивата си подова мозайка, наподобяваща на пъстроцветен килим.
Минерален извор "Момина сълза"

Изворът е разположен в югозападния край на крепостната стена и е характерен символ на града. Там са открити и запазени римски терми. Там са останките на три римски бани. В парк "Момина сълза" се намира голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив. До извора се намира още и работеща минерална баня.
Камилите

Камилите се нарича най-голямата порта на Хисарската крепост. Тя е с внушителни размери и представяла южния вход на древния Диоклецианопол. Височината на портата е 13 м. До Камилите видният наш писател и поет Иван Вазов, възхищавайки се на прекрасната гледка, написва стихотворението “Отечество любезно”!
Тракийски град на вр. Козя Грамада

Тракиийски комплекс строен преди 24 века Комплексът е състои от крепост, заемаща площ около 1 ха, и владетелска резиденция с много добре запазена архитектура в дълбочината на терена. Крепостта и резиденцията са близо една до друга и са свързани с античен път. Според археолога Иван Христов те са построени по едно и също време и са част от гъсто заселен в древността район в планината. Самата резиденция е била укрепена с яка каменна стена, изградена от много добре запазени дялани блокове. Находката е уникална – подобна тракийска представителна владетелска сграда от този период досега не е откривана.
Крепостна стена Хисар

Крепостната стена на Хисаря е най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност /IV в./ Стената достига е дълга 2315 м. с височина 11 метра, а най-голямата крепостна порта "Камилите" се извисява на 13 метра. Там през 1882 г. народният писател и поет Иван Вазов , възхищавайки се на прекрасната гледка, написва стихотворението "Отечество любезно" !
Летен театър гр. Хисаря

Летният театър е построен в стила на античните амфитеатри изцяло в духа на римските антични градове. Намира се в красивия парк "Орфеев дол" и разполага с 1700 места. Открит е през 1960 г. и на сцената му са изнасяли концерти професионални състави и самодейци.
Колонадата на Хисаря

Един от символите на града. Впечатлява с архитектурата и стила си. Представлява купол над минерален извор. Колонадата в центъра на града е построена през 1960 г. Върху свода над чешмата са изобразени осемте антични божества на здравето, а на колонадата – основните кристали на минералната вода.
Античен амфитеатър

Отлично запазена е полукръглата арена, сцена за представления, битки и игри през античността.
Базилики

В района на Хисаря са открити останките на 10 раннохристиянски базилики. Те са показател за значението на града като развит християнски център в Тракия. През IV – VI в. Диоклецианопол е бил важно християнско средище – седалище на епископ.
Православният храм “Св. Пантелеймон”

Православният храм “Св. Пантелеймон”, който се намира в центъра на града е построен е през 1889 г. Патронът на храма –лечител от ранното християнство е покровител на гражданите и гостите на Хисаря. През периода 1999 – 2004 г. църквата е ремонтирана със средства на дарители и изписана отново отвън и отвътре. Фреските са дело на художника Мирослав Асенов от гр. Луковит.
Църквата “Успение Богородично”

Църквата “Успение Богородично” в кв. Момина баня е завършена през месец септември 1883 г. Обявена е за паметник на културата през 1975 г. В двора на църквата е издигнат паметник на загиналите във войните в началото на 20 в.